Counter

27.01.2022 - Klejtrup 800

Gå til indhold

Hoved menu:

Afholdte arrangementer

Foredrag med Poul Duedahl

Så blev det andet jubilæumsårs-arrangement afviklet.
I aftes gav Poul Duedahl tilhørerne indsigt i den forhærdede kriminelle Jens Nielsens liv og død.
Et fantastisk foredrag som bla. forklarede, hvordan social arv er svær at ryste af sig - og hvordan tilfældighederne i høj grad også er med til at forme vores liv - både i negativ og positiv retning.”Ondskabens øjne”
Med Poul Duedahl
I november 1892 hævede skarpretter Theodor Seistrup sin bredbladede økse over halsen på den 29-årige forbryder Jens Nielsen i fængselsgården på Horsens Straffeanstalt.

”Hans henrettelse vil befri verden for et menneskeuhyre”, skrev The New York Times, for på trods af sin unge alder havde Jens Nielsen for længst gjort sig internationalt berygtet som indbegrebet af ondskab. Han stod bag en lang
række indbrudstyverier, en brandkatastrofe i London af enorme dimensioner og nedbrændingen af fem gårde og et hus på Sjælland. Han havde siddet indespærret i flere lande og forsøgt at myrde tre fængselsbetjente i Horsens.

Samme skarpretter havde i januar 1881 henrettet Rasmus Mørke på Klejtrup Hede.
Øksehugget i Horsens blev skarpretterens sidste. Siden er ingen mennesker blevet henrettet i Danmark for forbrydelser begået i fredstid.

Foredraget, der baserer sig på den anmelderroste biografi Ondskabens øjne (Gads forlag 2016), belyser baggrunden for dette afgørende skel i retshistorien og går bag om en af Danmarks mest omtalte og berygtede forbrydere. Det fortæller om hans vej ind på forbryderbanen, om opholdet på danske opdragelsesanstalter, ombekendtskabet med stifteren af Nordisk Film, årsagen til hans had til offentlige myndigheder og i det hele taget om, hvordan det gik til, at en begavet, ung mand endte på skafottet som øksens sidste offer. Bogen blev kåret som Årets Historiske Bog 2016. Foredragsholderen er historieprofessor Poul Duedahl fra Aalborg Universitet.
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu